overzicht | stuk voor stuk | cd/dvd
La Chocolatière Brûlée (2005)
Voor ensemble
<< Stuk terug
(now)here (2004)
Stuk verder >>
To hell! (2005)

Nieuw Ensemble
foto: Kadir van Lohuizen


La Chocolatière Brûlée is een vervolg op La Belle Chocolatière, dat een jaar eerder voor het Nieuw Ensemble werd geschreven. Het is genoemd naar het beroemde Droste-cacaoblikje uit 1900 met daarop een schone verpleegster met een cacaoblikje in haar hand. Op dat cacaoblikje staat diezelfde verpleegster weer met datzelfde cacaoblikje in haar hand, met daarop diezelfde verpleegster... etc.

In La Chocolatière Brûlée probeert het cacaomeisje een glimp van haar eigen Droste-beeltenissen op te vangen door langzaam over haar schouder achterom te kijken. Een narcistische onderneming die geen blik in de spiegel, maar alleen maar rimpels in het water oplevert en - net als in de Metamorphose van Ovidius - uiteindelijk alleen op teleurstelling uit kan lopen.
Instrumentatie I (Nieuw Ensemble): fl, ob, cl, git, mand, harp, perc, vl, vla, vlc, cb

Instrumentatie II (Ives Ensemble): altfl, ob, cl, fag, pf, harp, perc, vl 1, vl 2, vla, vlc, cb

Duur: ± 10 minuten

Eerste uitvoering: 12 januari 2005 in de Studiozaal in Tilburg door het Nieuw Ensemble o.l.v. Bas Wiegers

Geschreven voor: het Nieuw Ensemble

Ter gelegenheid van: de Anjer Muziekprijs 2005 (Prins Bernhard Cultuurfonds)

Recensies: "Alleen La Chocolatière Brûlée van Mayke Nas had al eerder geklonken in Nederland, zij het in een iets andere bezetting, vorig jaar bij het Nieuw Ensemble. Met kleine gebaren zorgt Nas voor een fascinerend spel van beweging en stilstand. Dunne klankvelden van hoge en lage noten worden telkens onderbroken, alsof ze tegen hetzelfde onzichtbare obstakel stuiten. Met minimale middelen bereikt Nas een hoge graad van verfijning."
(Michel Khalifa in het Parool, 30 november 2006)

"Mayke Nas gebruikt tere geluiden van scheurend papier en vioolflageoletten en laat iedere frase beginnen met een schitterend gevonden combinatie van rasperig slagwerkgeluid en een lage contrabastoon."
(Bela Luttmer in de Volkskrant, 30 november 2006)"