overzicht | stuk voor stuk | cd/dvd
Down the Rabbit-Hole (2012)
Voor orkest
<< Stuk terug
In & Out
One further >>
Waarom niet?

Koninklijk Concertgebouw Orkest
foto: Simon van Boxtel
Instrumentatie: 2 fl, 2 ob, 2 cl, 2 fag, 4 cor, 2 trp, 3 trbn, 4 perc, harp, vl I, vl II, vla, vlc, cb

Duur: ± 12 minuten

Eerste Uitvoering: 14 december 2012 in het Concertgebouw in Amsterdam door het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Otto Tausk

In opdracht van: Koninklijk Concertgebouw Orkest & Fonds Podiumkunsten

Recensies: "Zeer geslaagd was ook 'Down the Rabbit-Hole', het nieuwe opdrachtwerk van Mayke Nas (1972). Evocatieve Alice-muziek in een reeks sterke tableaus, met liggende vioolflageoletten, dopplerende blazers en eruptietjes van percussieve, briljante klank."
(Joep Stapel in de NRC, 17 december 2012)

"Nas laat met haar speciaal voor het KCO geschreven 'Down the Rabbit-Hole' horen dat ze zeker wat in haar mars heeft. In ruim tien minuten bouwt ze een boeiend discours op uit veelgetinte rinkels, wonderlijk verzakkende tertsstapelingen. Aan het slot doen de akkoorden denken aan gegiechel, of misschien wel kleine snikjes."
(Frits van der Waa in de Volkskrant, 18 december 2012)

"Mayke Nas' 'Down the Rabbit-Hole' is een orkestraal windhoosje van guitige invallen, tuimelende orkesterupties en manische stiltes. Om hoogtevrees van te krijgen. Dirigent Bas Wiegers houdt de orkestklank opvallend transparant zonder dat de spanningsboog enig moment verslapt. Hier is heel hard aan gewerkt en het resultaat klinkt als een klok."
(Mark van de Voort in het Brabants Dagblad, 8 november 2013)

"Picture yourself in a boat on a river…", zo begint 'Lucy in the Sky with Diamonds' van de Beatles. Het bootje is van Lewis Carroll, die al roeiend op de Thames bij Oxford aan drie meisjes een spannend verhaal vertelt: 'Alice in Wonderland'. De Beatles schreven er een hallucinerend mooi liedje over (dat het liedje op grond van de titel met LSD geassocieerd werd was niet zo raar) en plaatsten Lewis Carroll als ode temidden van hun helden op de hoes van Sgt. Pepper. Net als Karlheinz Stockhausen overigens, maar dit terzijde. Via de Beatles terug naar Alice in Wonderland.

De begeleidingsmelodie van Lucy heeft, platgestampt als roze en blauwe muisjes, haar weg gevonden in de opening van 'Down the Rabbit-Hole' voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ingekrompen en uitgerekt slingert de golvende reeks noten zich met een steeds grotere curve door het stuk heen, zoals Alice alsmaar slinkt en groeit tijdens haar belevenissen in het konijnenhol en daarbij continu van de ene verwondering in de andere valt. Een mooie metafoor voor een nieuw orkestwerk. 'Down the Rabbit-Hole' is in het Engels niet voor niets de uitdrukking geworden voor 'het aangaan van een avontuur'...