overzicht | stuk voor stuk | cd/dvd
I Delayed People's Flights By Walking Slowly In Narrow Hallways
<< Stuk terug
withorwithout (2005)
Stuk verder >>
Quite quiet (2006)
Gebaseerd op "Zelfbeschuldiging" van Peter Handke


Slagwerkgroep Den Haag
foto: Ineke Oostveen
In samenwerking met: Wouter Snoei (live-electronica)

Instrumentatie: 4 spelers, 4 stoelen & 4 versterkte schoolborden met live-electronica

Tekst: Peter Handke / Mayke Nas

Duur: ± 18 minuten

Eerste uitvoering: 14 december 2005 in Felix Meritis in Amsterdam door Slagwerkgroep Den Haag en Wouter Snoei

Geschreven voor: Slagwerkgroep Den Haag

In opdracht van: het Fonds voor de Scheppende Toonkunst

Recensie van een live-uitvoering: "Met vegen tenslotte had het stoffig-frisse 'I Delayed People's Flights' van het duo Mayke Nas en Wouter Snoei alles te maken. Vier slagwerkers schoven hoorbaar en ritmisch met hun stoelen en beschreven op die manier ook vier schoolborden; die werden op hun beurt weer versterkt, vervormd en uitvergroot door de elektronica van Wouter Snoei. Het uitvegen van de zelfbeschuldigingen (naar het toneelstuk van Peter Handke) die als strafregels op de borden werden gekalkt, leverde kolommen aan stofwolken op. Visueel en auditief maakte het duo een ongelofelijk spannend en origineel werk, vanuit een al even sterk idee."
(Anthony Fiumara in Trouw, 16 december 2005)

Recensie van de DVD: "Slagwerkers kunnen van alles een instrument maken. Maar ritmisch krijten op een schoolbord, dat is toch wel heel apart. Slagwerk Den Haag heeft terecht besloten dat deze totaalcompositie van Mayke Nas en Wouter Snoei alleen maar op een dvd goed tot zijn recht kon komen.
Regisseuse Jellie Dekker maakte er een fascinerende verfilming van, waarin ze de essentie van het stuk – het ritme van lopen en schrijven, de teksten, de elektronische klanken die getriggerd worden door het geluid van het krijt – perfect heeft weten te vangen."
(Frits van der Waa in de Volkskrant, 18 juni 2009)
In de beroemde theatertekst “zelf-beschuldiging” (1966) van Peter Handke trekt een ik-persoon het boetekleed aan. In een pagina’s-lange opsomming van gemaakte fouten wordt de menselijke moraal koelbloedig ontleed en blootgelegd. Bijna een halve eeuw later heeft de tekst nog niets aan betekenis afgedaan. In “I Delayed People’s Flights In Narrow Hallways” heeft Mayke Nas het gegeven van Handke's tekst verwerkt tot een muziektheaterstuk voor vier spelers die zich ritmisch door een wirwar van nieuwe bekentenissen heen schrijven op vier schoolborden, als waren het strafregels.Regie: Jellie Dekker. Uitvoering: Slagwerk Den Haag (Marcel Andriessen, Martin Ansink, Elyssa Shalla en Fedor Teunisse