overzicht | stuk voor stuk | cd/dvd
No reason to panic (2006)
Voor blazers, slagwerk en contrabassen
<< Stuk terug
en je noemt het (2006)
Stuk verder >>
Anyone can do (2006)

Koninklijk Concertgebouw Orkest
foto: Simon van Boxtel
Instrumentatie: 2 fl (1 picc), 2 ob, 2 cl, 2 bsn, 4 cor, 2 trp, 3 trbn, 1 timp, 1 perc, 6 cb

Duur: 5 minuten

Eerste uitvoering: 5 oktober 2006 in het Concertgebouw in Amsterdam door het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Vladimir Jurowski

Geschreven voor: het Koninklijk Concertgebouw Orkest

In opdracht van: het Koninklijk Concertgebouw Orkest

Uitgever: Donemus

Recensies: "En toen klonk plotseling die frisse muziek, dwars door het vleugeltakelen heen. Fluiten die in verschillende tijdsindelingen hun opgaande lijnen speelden, soms samen met een piccolo. Pulserende contrabassen. Slagwerk dat was uitgebreid met een lion's roar, een brultrommel. De gesprekken verstomden, het publiek laafde zich aan dit kruidige tussengerecht. In de pauze kwam de uitleg. De compositie bleek een opdrachtwerk van Mayke Nas (1972) met de toepasselijke titel No reason to panic."
(Bela Luttmer in de Volkskrant, 7 oktober 2006)

"En zo klonk tijdens het getakel en gesjouw de wereldpremière van No reason to panic, gecomponeerd in opdracht van het orkest door de jonge Mayke Nas, die behalve in Nederland ook daar buiten furore maakt. In de bezetting ontbraken de violisten, die even van het podium moesten, maar met de achterste rijen van het orkest (blazers, bassen en slagwerkers) kon er leuk muziek worden gemaakt onder leiding van Vladimir Jurowski"
(Kasper Jansen in de NRC, 7 oktober 2006)


Geluidsfragment van een live uitvoering door het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Vladimir Jurowski
Onaangekondigd in het programma-boekje diende No reason to panic als verrassende entr'acte tijdens een changement waarin de strijkers van het orkest plaatsmaakten voor de vleugel die langzaam uit de catacomben omhoog kwam zetten.