overzicht | stuk voor stuk | cd/dvd
Waarom niet? (2013)
Voor orkest
<< Stuk terug
Down the Rabbit-Hole
Stuk verder >>
It Don't Mean a Thing 
NSO 2013
Nederlands Studenten Orkest 2013
foto: SIRIS

Originele instrumentatie: 4 fl, 4 ob, 4 cl, 3 fag, 7 cor, 4 trp, 3 trbn, tb, 4 perc, harp & strijkorkest

Duur originele versie: ± 8 minuten

Instrumentatie tweede versie: 3 fl, 3 ob, 3 cl, 3 fag, 4 cor, 3 trp, 3 trbn, tb, 4 perc, harp & strijkorkest

Duur tweede versie: ± 12 minuten

Eerste Uitvoering: 10 februari 2013 in de Pauluskerk in Someren door het Nederlands Studenten Orkest o.l.v. Ivan Meylemans

In opdracht van: Fonds Podiumkunsten

 
De vraag naar het ‘Waarom?’ van muziek kan soms een sluipmoordenaar zijn voor creativiteit. Een betere vraag is vaak ‘Waarom niet?’.

Oorspronkelijk geschreven voor een studentenorkest (NSO 2013), maakt ‘Waarom niet’ gretig gebruik van de allereerste associaties die opkomen bij de gedachte aan een groep jonge studenten bij elkaar: bergen en bergen energie, enthousiasme, geestdrift, onstilbare honger en tomeloze energie. En natuurlijk: Bier. Heel. Veel. Bier.

Ik las ooit dat het ritme waarin de gesprekken in een kroeg aanzwellen en weer afnemen, soms plots stilvallen, niet veel verschilt van het ritme van de bedrijvigheid in een bijenkorf of een mierenhoop. Ik kan het artikel niet meer terugvinden, dus wie weet is het een zelfverzonnen herinnering. Maar het beeld bevalt me. Een groep jonge musici laten klinken als een af en aan gonzende, zoemende, tetterende, kwetterende en feestende bende... Waarom niet?